dilluns, 6 de març del 2017

CONSTRUÏM FRASES AMB DAUS

Amb l’objectiu de treballar el desenvolupament del llenguatge, l’inici de l’escriptura i/o el raonament amb alumnes d’Educació Infantil, de Cicle Inicial o amb dificultats del llenguatge, proposem els daus per construïr frases. D’aquesta manera oferim un suport visual que facilita l’estructura en la construcció de frases simples. El material permet anar augmentant el nivell de dificultat segons les necessitats dels alumnes. A més a més, és una activitat que pot anar orientada al treball oral o al treball escrit, ja que un cop elaborada la frase, els alumnes més avançats en poden fer la producció escrita.
En aquesta activitat es treballa l’estructura de la frase, la seva concordança entre els diferents elements i la coherència.
L’activitat es realitza a partir de quatre daus. Un representa els subjectes, el segon les accions, el tercer els complements directes i l’últim el lloc on passa l’acció.
Es tracta d’anar confegint frases segons els elements que van sortint a mesura que es llancen els daus. Cal tenir en compte que no sempre els elements que conformen la frase seran coherents, sobretot entre acció i complement i per tant, cal acompanyar l’alumne oralment perquè la frase final sigui real.
Exemple:
La frase que ens ha sortit és: “El nen llegeix un suc a l’escola”.
  • Vols dir que pot llegir un suc, el nen?
  • I si tornem a tirar un dels daus?
  • Quin dau tiraries perquè ens sortís una frase possible?
  • Quines coses podem llegir?
  • Què podem fer amb un suc?
Una altra opció és que a mesura que els alumnes llencen els daus, els poden apuntar en un paper o a la pissarra classificant les paraules en quatre columnes segons l’element que sigui de la frase. Un cop han tirat tots els daus i s’han omplert totes les columnes, poden relacionar els elements per construir frases mantenint la coherència i la concordança.


MATERIAL DEL QUE CONSTA L’ACTIVITAT
  • Un dau amb els personatges que representen el subjecte de l frase: pare, mare, avi, àvia, nen i nena.

  • Un dau amb les accions que fan els subjectes: menjar, cuinar, beure, llegir comprar i conduir.


  • Un dau amb els complements directes de les accions: pa, pastís, suc llibre còmic i cotxe.

  • Un dau amb els llocs on passa l’acció: habitació, parc, escola, llibreria, cuina i forn/cafeteria.

  • Un dau buit per poder ampliar el vocabulari dels elements de la frase si s’escau.
Aquí us adjuntem l'enllaç per descarregar-vos els diferents materials:

MATERIAL DAUS